električne polnilnice
Električne polnilnice

Električne polnilnice postajajo iz leta v leto bolj zaželen ter iskan produkt, saj se celotna avtomobilska industrija premika v smeri elektrifikacije. Temu sledija tudi številna druga prevozna sredstva, kot so skiroji in kolesa. V našem podjetju se zavedamo, da je električna mobilnost prihodnost, in želimo k razvoju infrastrukture prispevati tudi sami.

Kaj so električne polnilnice in kakšne vrste poznamo

Električna polnilnica nam dovoljuje priklop naše električnega vozila na električno omrežje z namenom, da ga napolnimo. Le te so lahko zasebne, katere so priklopljene na domače omrežje, ali pa javne, ki jih najdemo na bencinskih črpalkah in na nekaterih parkiriščih. Razlikujejo se tudi v moči, najmanj močne so prenosne električne polnilnice, vendar nam dovoljujejo, da jih nesemo s seboj kamorkoli, in se priključijo v standardno hišno električno vtičnico. Naslednje po moči so hišne stenske električne polnilnice, ki jih namestimo na steno znotraj ali zunaj hiše. Dovoljujejo veliko hitrejše polnjenje, saj so s priklopom na trofazno omrežje tudi do 6 krat hitrejše od prenosnih polnilnic. Nekatere javne polnilne postaje imajo tako imenovani »fast charging«, ki nam omogoča izjemno hitro polnjenje, tudi do 80% kapacitete baterije v vozilu v samo 30 minutah. Z novimi inovacijami, pa se hitrost polnjenja ekosponentno veča iz leta v leto, tako, da je prehod na električno mobilnost tudi iz tega vidika vsako leto bolj smiselen.

Ali se prehod na e-mobilnost splača?

Ob pogledu na ceno električnih avtomobilov, katere so v primerjavi z njihovimi bencinskimi in dizelskimi bratranci dosti višje, se marsikdo vpraša ali se prehod na električno vozilo splača. Po nekaj izračunih zelo hitro ugotovimo, da se na dolgi rok prehod splača. Mesečno lahko prihranimo od 30% pa vse do 50% glede na stroške, ki bi jih imeli z enako količino prevoženih kilometrov letno.

Seveda pa se prehod na električno mobilnost splača tudi pri kolesih in električnih skirojih. Kot kaže število uporabnikov teh naprav, ki iz leta v leto eksponentno raste je to novi trend prevoza znotraj mesta. Tako skiroji kot pa tudi električna kolesa nam zagotavljajo največje udobje in mobilnost, ko se odpravimo na pot po mestu.